livrare gratuita Din 235,29 lei

Bunica a purtat poliester, mama a purtat bumbac - poți alege și viscoză și lyocell!

2021-05-13

Ca femeie care iubește moda, cu siguranță vei fi invidia celor din jur și vei defini instantaneu culori precum albastrul intens, acvamarinul sau fucsia. Cu siguranță puteți explica, de asemenea, că oasele de hering și talpa corbului nu sunt doar probleme din lumea faunei și florei.

Cu toate acestea, ești suficient de familiarizat cu subiectul pentru a descrie fibrele hainelor tale preferate în câteva cuvinte?

Sau chiar distingeți doar între bumbac subțire și lână groasă, iar despre materialele sintetice și artificiale știți doar ce ați auzit de la mama sau de la bunica - că nu sunt respirabile și este mai bine să le evitați?

Materialele vestimentare nu sunt atât de greu de clasificat

Practic, lumea fascinantă a materialelor vestimentare distinge trei tipuri de fibre din care sunt realizate țesăturile și tricoturile noastre preferate:

  • natural – adică de origine vegetală sau animală (de exemplu, in, bumbac, lână, mătase),
  • artificial - obținut ca urmare a prelucrării chimice a celulozei lemnoase (de exemplu, viscoză, lyocell, modal),
  • precum și sintetice - produse de la început până la sfârșit de om, obținute în procesul de polimerizare a petrolului sau a cărbunelui (de exemplu, poliester, poliamidă, acril, elastan).

În prezent, pe piață există multe haine din materiale vestimentare uniforme și cele din amestecuri de diverse fibre. Acest lucru afectează proprietățile funcționale ale țesăturilor și țesăturilor tricotate, de ex. reduce susceptibilitatea la sifonare, creste elasticitatea sau pur si simplu va permite sa reduceti pretul. Atunci când vă completați garderoba, merită să verificați compoziția materiilor prime și să țineți cont de faptul că cele mai benefice atât pentru noi, cât și pentru mediu sunt hainele din țesături din fibră celulozică sau tricotaje, adică cele de origine vegetală.

Bumbac organic, lyocell sau viscoză?

Tendințele dominante, pro-ecologice de astăzi, au un impact mare și asupra industriei de îmbrăcăminte. Din ce în ce mai des, consumatorii cumpără în mod conștient haine, alegând cele din materiale naturale de origine vegetală. Din acest motiv, noile colecții se bazează adesea pe țesături și tricotaje din bumbac organic, viscoză sau lyocell. Această alegere a designerilor nu este surprinzătoare, deoarece în multe privințe este cea mai bună soluție.

Bumbac organic

Deși bumbacul este cultivat în lume de mii de ani, intensificarea producției sale cade doar în secolul al XVIII-lea și vremurile revoluției industriale din Anglia. Cererea în creștere pentru bumbac a dus la faptul că cultivarea, achiziția și prelucrarea acestuia sunt în prezent printre cele mai dăunătoare procese pentru mediu. Tendințele modei contemporane pun însă tot mai mult accent pe utilizarea bumbacului organic produs cu o cantitate limitată de substanțe nocive.

În general, îmbrăcămintea din bumbac se caracterizează prin permeabilitate la aer și higroscopicitate foarte bună, iar hainele tricotate și țesute funcționează foarte bine primăvara și vara, asigurând confortul la purtare. Lenjeria și îmbrăcămintea sport sunt adesea realizate din țesături tricotate din bumbac, iar țesăturile, în afară de îmbrăcăminte, sunt, de asemenea, folosite ca textile utilitare.

Viscoză

Această fibră este obținută prin prelucrarea chimică a celulozei și, prin urmare, este clasificată drept artificială. Din acest motiv, uneori este perceput în mod eronat de către profani ca nefiresc. Producția comercială de viscoză a început la începutul secolului al XX-lea, iar materialul, cunoscut și sub denumirea de „raion”, a fost apreciat pentru proprietățile sale funcționale. Plăcută la atingere, aranjată fin, aerisită și ușoară, viscoza, ca și bumbacul, este o opțiune ideală pentru anotimpurile mai calde.

Lyocell

Numit și tencel, aparține aceleiași categorii de fibre ca și viscoza. De asemenea, se obține din pulpă de celuloză și este o fibră plăcută de designeri care creează în spiritul modei sustenabile. Lyocell a fost dezvoltat în 1972, așa că, în comparație cu viscoza și bumbacul, este cel mai scurt tip de fibră actual de pe piață. Este folosit de bunăvoie atât în producția de îmbrăcăminte, cât și de textile.

Hainele tale, alegerea ta conștientă

Deși în urmă cu câteva decenii industria textilă era dominată de materiale sintetice, astăzi ai mult mai mult de unde alege atunci când îți cumperi hainele. Materialele naturale, organice din care sunt cusute hainele nu sunt doar o plăcere și confort de purtare, ci și beneficii pentru mediul natural. Prin urmare, atunci când îți completezi garderoba, fă-o cu înțelepciune și conștient, gândindu-te atât la tine, cât și la mediu.

pixel